U bent hier

Smeerrecept #1

Smeer maken:
- Stroop in ruimer en steviger bakje (om mee te nemen) overgieten.
- Voeg daar een scheut pils aan toe en meng het (niet te veel pils; de stroop moet enigzins dik blijven).
- Voeg er suiker aan toe en meng het goed.
- leg het bakje op een warme plek (bijvoorbeeld naast de kachel) en controleer af en toe de dikte van de smeer; het liefst wordt het dikker dan de originele stroop. Verdik het indien nodig door er meer suiker doorheen te roeren.
- Na een dag wachten zou je het kunnen gebruiken.


Drie exemplaren van de Wachtervlinder (Eupsilia transversa) op onze eerste testavond van deze smeercombinatie (3 maart 2017).

De smeeravond voorbereiden:
In de eerste test zijn we een uurtje voordat het donker was gestart met aanbrengen van de smeer. Dit kan eenvoudig door met een stevige verfkwast een plek uit te smeren op 'n ruwe boomstam (met veel groeven). Doe dit op verscheidene bomen verspreid over een gebied voor 'n grotere trefkans. Zoek locaties die slecht belicht zijn (afleidend); juist die duistere groenhoekjes waar buurtbewoners altijd over klagen met betrekking tot veiligheid.


Zwartvlekwinteruilen (Conistra rubiginosa) lusten dit ook; hiervan telden we er vier. Opvallend was dat nagenoeg alle nachtvlinders die we zagen zich bevonden op een aantal bij elkaar staande bomen in het donkerste deel van onze smeerroute.

Het nachtvlinderen:
Zodra het donker is kun je de eerste snoepende nachtvlinders al aantreffen. Dit controleer je door de bomen met een zaklamp te beschijnen. Doordat de stroop glanst wanneer je met de zaklamp op de bomen richt zijn de locaties goed terug te vinden. Inspectierondes over je smeerroute kun je zo vaak herhalen als je wil gedurende de nachturen.Auteur: Julian (07-03-2017).
Met dank aan: Ron (aanbrengen van smeer, meedenken met het bepalen van de smeerroute en inspectierondes), Sylvia (inspectierondes).